Організація життєдіяльності вихованців

Організація життєдіяльності вихованців

Організація харчування

Законодавча база:

Закони України:

  • «Про освіту»
  • «Про дошкільну освіту»
  • «Про дитяче харчування»
  • «Про охорону дитинства»
  • «Про безпечність та якість харчових продуктів»

Постанова Кабінету Міністрів «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»
Лист МОН України «Про здійснення контролю за організацію харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»
Державні санітарні правила та норми влаштування, утримання ЗНЗ та реалізація навчально-виховного процесу»
Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів
Інструкція з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах

Організація раціонального харчування

         Правильно організоване раціональне харчування, яке забезпечує дитячий організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями), є необхідною умовою гармонійного росту дитини, її фізичного і нервово-психічного розвитку, стійкості до дії інфекцій і інших несприятливих факторів зовнішнього середовища.

         Основним принципом харчування дошкільнят та молодших школярів повинна служити максимальна різноманітність їх харчових раціонів. Тільки при включенні в повсякденні раціони всіх основних груп продуктів – м’яса, риби, молока і молочних продуктів, яєць, харчових жирів, овочів та фруктів, цукру та кондитерських виробів, хліба, круп і ін. можна забезпечити дітей усіма необхідними їм харчовими речовинами.

Організація харчування в НВК

         Важливим компонентом здорового способу життя є збалансоване, повноцінне харчування. Режим споживання їжі в закладі побудовано таким чином, що всі вихованці НВК харчуються 3 рази на день, отримуючи „гарячі” сніданки, обіди і полуденки. Діти щоденно вживають м’ясо, овочі, фрукти, вітамінні напої; 4 рази на тиждень – молоко та кисломолочні продукти, два рази – рибу. З метою профілактики йододефіциту тижневий раціон містить морську рибу, йодовану сіль.

         При детальному аналізі виконання натуральних норм за 2016 рік встановлено, що харчування вихованців НВК здійснювалось наближено до норми та виконано на 69%. Спожито основних білкових продуктів: м’яса – 95%, риби та рибопродуктів – 70%, олії – 131%, сиру твердого – 53%, сиру кисломолочного – 47%, масла вершкового –79%, молока – 44%, сметани – 41%, яєць – 84%, фруктів – 25%. Дана ситуація викликана тим, що протягом року постійно змінювались державні ціни на продукти харчування та продовольчу сировину, що спричинило значні збої у постачанні продуктів в заклад.

Середня вартість меню за 2016 рік становила:

у групах раннього віку – 12,62 грн. при нормі 15,00 грн.,

у дошкільних групах – 17,08 грн. при нормі 23,00 грн.,

у санаторних групах – 19,32 грн. при нормі 25,00 грн.,

– для учнів 1-4 класів – обіди – 09,82 грн., а сніданки та вечері – 07,99 при нормі 9,50 грн.

– для дітей-чорнобильців: до 3 років – 15,29 (норма – 22,00 грн.) а з 3 до 6 – 17,21 грн. при нормі – 25,00 грн.).

         Протягом календарного року початкова школа НВК отримувала безкоштовні гарячі обіди. Двоє дітей – чорнобильців отримували додаткові продукти (родзинки, соки, фрукти). Із 322 вихованці НВК (194 дошкільники та 128 школярів) безкоштовно харчувалось 12 дітей, 50% оплати сплачувало 90 сімей. На постійному контролі адміністрації та медиків комплексу залишаються питання дієтичного харчування вихованців.

Поради лікаря

Харчування дитини в НВК і в родині повинно поєднуватися. З цією метою в закладі вивішується меню. Будь ласка, уважно, вивчайте його, це допоможе скорегувати домашнє харчування, що б дитина отримувала всі необхідні продукти.
Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання і які-небудь протипоказання до певних продуктів харчування попередьте про це медичну сестру і вихователів групи.
Вранці, до відправлення дитини в дитячий сад, не годуйте її, оскільки це порушує режим харчування, призводить до зниження апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі. Однак якщо дитину доводиться приводити в сад дуже рано, за 1-2 години до сніданку, то її можна вдома дати сік і (або) будь фрукти.

Основні умови, необхідні для появи гарного апетиту у дитини:

  1. Правильний вибір їжі.
    2. Правильне приготування їжі.
    3. Режим дня, тобто:
    – достатній денний і нічний сон;
    – дотримання годин годівлі;
    – щоденні прогулянки на свіжому повітрі.
    4. Раціональне складання меню.
    5. Смакові якості і кулінарна обробка їжі.
    6. Сервірування столу.
    7. Елементи самостійності дитини в процесі їжі.

         Дитина повинна їсти із задоволенням, з гарним настроєм. Ніколи не змушуйте малюка з’їдати все, що є на тарілці і саме зараз, тим більше, якщо немає апетиту або якщо ви щось дали йому перекусити перед самим прийняттям їжі. Не розважайте дитину під час їжі іграшками, розповіданням казок і т.д. Тому що в цьому випадку у малюка запальний, “апетитний” сік вироблятися не буде або його буде дуже мало.

         Якщо батьків дуже засмучує і непокоїть поганий апетит у дитини, (причиною якого можуть бути різні захворювання), радимо не жити здогадками, а відразу ж звернутися до лікаря і здати необхідні аналізи. Якщо дослідження покажуть, що дитина абсолютно здорова, причину відсутності апетиту слід шукати в неправильній організації харчування.

         Потрібно пам’ятати, що надмірне і особливо, одноманітне харчування не тільки шкідливе для дитячого організму, але і сприяє поганому апетиту. Дитина може відмовлятися від їжі якщо їй кожен день дають одну і ту ж їжу (наприклад молочна каша на сніданок, обід і вечеря), або якщо їжа приготовлена ​​не смачно. Винятком є ​​діти перших 10 місяців.

         Хорошому апетиту сприяє дотримання режиму дня. 
Дуже важливо дотримуватися режиму дня і відповідно годин годування. Організм звикає і в певні години починає виділяти шлунковий сік, це сприяє гарному апетиту і перетравлюванню їжі. У проміжках між годуваннями не давайте малюкові соки, печиво, фрукти, молоко (замість води) – апетит значно погіршується.

Сервірування столу також відіграє не останню роль. 
Культуру їжі часто відносять до гігієнічних навичок, але її значення не тільки у виконанні фізіологічних потреб. Вона має естетичний сенс – адже поведінка за столом базується на повазі до людей, які сидять поруч, і так само до тих, хто приготував їжу.
         Красиво і святково сервірований стіл, красива їжа збуджує апетит у дитини. Оволодіння культурою їжі – нелегка для дітей справа, але здійснювати формування цих навичок необхідно.

  1. Медичне обслуговування.

На постійному контролі перебувають питання збереження та зміцнення здоров’я вихованців.

У закладі працюють медичні сестри:

 Рашко Наталія Миколаївна та Невмержицька Тетяна Іванівна.   Медичний кабінет закладу забезпечено лікарськими засобами та медичним обладнанням відповідно до встановленого переліку, затвердженого МОЗ та МОН України від 30 серпня 2005 року 432/496.

2. Навчально-матеріальна база.

Для успішного вирішення завдань, які стоять перед колективом НВК і з урахуванням напрямків роботи закладу, запитів батьків та уподобань дітей в комплексі обладнані: музична та спортивна зали, 2 кабінети англійської мови, кабінет психолога, кабінет інформатики, медичний блок , костюмерна кімната.